Konsumtionskulturen

Konsumtionskulturen

Har du handlat något den här veckan som du egentligen inte behövde? Kanske ett plagg, en take away-kaffe eller något annat som du inte hade planerat att köpa? I väst lever vi i något som kallas för konsumtionskulturen, vilket innebär att vi lever i ett samhälle där överdriven konsumtion uppmuntras. Att konsumera olika saker är även en kulturyttring. Det kan man exempelvis se i olika tv-serier, varav Sex & the City är ett utmärkt exempel. Där är själva konsumtionen av lyxvaror, som skor och väskor, en stor del av huvudpersonens liv. Konsumtionskulturen innebär helt enkelt att människor identifierar sig med vad de äger.

Konsumtionskulturen och miljöpåverkan

En negativ aspekt med konsumtionskulturen är dess negativa miljöpåverkan. Allt vi köper måste tillverkas på något sätt, vilket ofta innebär att naturliga resurser används i produktionen. T.ex. plast är tillverkat av olja. Det är en råvara som inte är förnyelsebar, vilket innebär att den kommer ta slut någon gång i framtiden. Vid oljeutvinning används även kemikalier som är mycket aggressiva mot vår miljö. All plast vi använder bidrar även till föroreningar efter själva produktionen. Våra hav håller på att förstöras av all plast som inte återvinns, vilket innebär att vi inom en snar framtid kanske har tagit död på en stor del av världens marina liv.

Det är därför viktigt att dra ner på sin plastkonsumtion. En annan bov i konsumtionskulturen är textilier. Många stora klädkedjor erbjuder kläder till ett mycket billigt pris, och anledningen till att dessa priser kan hållas är för att de tillverkas i utvecklingsländer. Både vid odlingen av råvaror och vid produktionen av textilier används kemikalier som kan läcka ut i naturen, genom bekämpningsmedel och tvättmedel som används. I utvecklingsländer har de ofta inte samma strikta regler som vi har i Sverige gällandes vilka kemikalier som får användas. Men även om vi i Sverige har reglerat bort de allra mest miljöförstörande kemikalierna påverkar de även oss.

Produkter som förstör

Konsumtionskulturen är en del av västvärlden

När vi köper billigare kläder innebär det att de kan innehålla spår av dessa gifter, även om de har tvättats några gånger. Dessa kemikalier går inte att få bort genom våra reningsverk, vilket innebär att de försvinner ut i vår natur till slut. Vid textiltillverkning används kemikalier vid princip varenda steg i produktionen. Konsumtionskulturen innebär att många handlar nya kläder ofta, och kanske hellre handlar kvantitet än kvalitet. Vad det innebär på sikt är att vi genom att detta sätt att handla bidrar till miljöförstöring. Om vi istället skulle välja att handla mer hållbara kläder oftare hade vi påverkat miljön mindre.

Att köpa bara för köpandets skull är en livsstil som många har idag, och detta är konsumtionskulturen. Den här sortens kultur kan verka andefattig, torftig och inte speciellt utvecklande. Många som är kritiska till den säger även att det är en kultur som helt styrs av industrierna, marknadsföringsexperterna och bankerna. Sanningen är att konsumtionskulturer leder till en viss köphets, vilket självklart gynnar de stora aktörerna på marknaden. Det är dessutom många som väljer att ta lån för att ha råd med de allra nyaste produkterna. Hur kan vi komma ur detta?

Medvetna val och köp

Att handla saker är någonting som alla gör, men det behöver inte innebära att man måste vara en del av konsumtionskulturen. Om du ska handla kläder till exempel, välj plagg som håller god kvalitet och som garanterat håller länge. Försök att handla rättvisemärkt, ekologiskt och lokalt, åtminstone när det kommer till saker som kläder och mat. En stor del av konsumtionskulturen är marknadsföring, vill du komma ur detta sätt att leva bör du bli uppmärksam på hur du påverkas. Behöver du verkligen den där nya mobilen, jackan, eller väskan? Eller är det ett artificiellt behov som har uppstått på grund av någon slags konsumtionshets från marknaden? Genom att tänka på hur och vad vi köper kan vi vända denna slit-och-släng-kultur.