Modetips

Modetips

Är du i behov av lite modetips? Kläder och accessoarer är något som många intresserar sig av. För många är dessutom kläder och mode ett sätt att representera sig själv och sin stil på. I dagens djungel av klädbutiker är det dock inte alltid helt enkelt att hitta det du verkligen tycker om, och många gånger kan också det där drömplagget kosta en hel del. Kläder och mode handlar om kreativitet – du behöver inte alltid köpa en ny klänning för flera hundra kronor för att uppdatera din garderob och din personliga stil. Här får du istället olika modetips som är snälla mot plånboken, och som dessutom kan göra din stil mer personlig än om du köper den där nya klänningen i en välkänd butik.

Modetips – loppis, bloppis och second hand

Mode och trender kommer och går, och på samma sätt tröttnar många på sina kläder och vill ständigt ha nya plagg i sin garderob. Det här är inte alltid så enkelt om man inte har mycket pengar, men det finns olika modetips som gör att du kan köpa nya plagg på utan att det ska kosta skjortan. Second hand är ett sådant modetips. På second hand kan du fynda kläder för så lite som 10 kronor och uppåt, beroende på butik och typ av plagg. Det kan vara svårare att hitta kläder som passar ens storlek, och det tar lite längre tid att hitta ett plagg som faller en i smaken, men ur ett ekonomiskt perspektiv kan det vara värt det.

Modetips som inte behöver kosta mycket

Modetips som inte behöver kosta mycket

Välkända second hand-butiker som finns på flera ställen i Sverige är till exempel Myrorna, Erikshjälpen och Emmaus Björkå. Även vintagebutiken Beyond Retro är populär idag, men oftast något dyrare än second hand-butikerna. Om du har letat igenom second hand-butikerna i närheten av dig utan resultat kan du kolla upp vilka loppisar som finns i närheten av dig. Idag finns det också många bloppisar, alltså bloggloppisar, att hålla utkik efter. Internet erbjuder många möjligheter till att fynda riktigt billiga plagg. Förutom bloppisar är Tradera ett modetips som inte får glömmas. På denna sajt kan du buda hem både nya och trendiga kläder och äldre vintagekläder – många gånger till priser som är mycket snälla för plånboken.

DIY – gör om dina plagg

Att hitta billiga plagg på second hand-affärer eller loppisar är ett bra sätt att förnya garderoben på. Ibland har man dock inte råd att köpa någonting, eller också har du kanske satt ett köpstopp för dig själv? I dessa fall är DIY (do it yourself) ett hett modetips. Många av oss har gamla kläder längst in i garderoben som vi inte längre använder eller som bara var ett spontanköp som har hamnat i skymundan. Istället för att slänga dessa kläder kan du fundera på om du på något sätt kan göra om dem så att de passar din stil bättre. På det här sättet kan du skapa dig ett nytt plagg från något som du redan äger.

Hur gör man då om ett klädesplagg? Det finns mer eller mindre avancerade metoder. Om du är duktig på att sy kan du sprätta upp plagget och sy om det i en ny passform – eller varför inte göra om en kjol till en tröja? Detta modetips är dock inte något som passar alla, då det krävs kunskap inom sömnad, och dessutom symaskin och andra tillbehör. Ett liknande modetips är då att plocka fram saxen. Med några enkla klipp kan till exempel en lång t-shirt bli en trendig magtopp, eller ett par gamla jeans kan bli ett par trendiga jeansshorts. Du kan välja att sy en fåll för att det ska hålla längre, eller bara låta det vara. Plagget kanske inte kommer hålla lika länge, men om du ändå inte skulle använda det annars går egentligen inget heller förlorat.

Övriga modetips som är snälla mot plånboken

Modetips handlar ofta om vilka kläder som är trendiga nu, och var du kan hitta dem. Att uppdatera sin garderob och hänga med i modesvängarna behöver dock inte vara särskilt dyrt, eller ens handla om konsumtion. Genom att handla på second hand eller själv göra om dina plagg får du dessutom en mer unik och personlig stil. Det finns många fler modetips som är snälla mot plånboken. Ett sätt att uppdatera sin stil på är att mixa och matcha accessoarer på olika sätt. Detta kan få dina plagg att se helt annorlunda ut från gång till gång.

Att byta kläder är ett annat modetips som blir allt mer populärt idag. Varför inte samla ihop ditt kompisgäng och byta plagg med varandra? Ni kan till exempel bestämma att alla tar med fyra plagg var och så gör ni en helkväll av det. Eller varför inte starta ett evenemang på något social medium där du bjuder in så många som möjligt till en klädbytardag?